Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 12:51 - Обработка на кожи при домашни условия
Автор: kojazatapiciraneceni Категория: Рецепти   
Прочетен: 5966 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.02.2014 21:49


 Консервиране на кожи

                                        Сушене

      За да се подготвят за консрвиране, одраните в разгънато състояние кожи се изпъват върху дървена повърхност или рамка, като се заковават с малки гвоздейчена с косъм, обърнат към дъската. Снетите в затворено състояние кожи се изпъват във форми , като в началото на сушенето се оставят с косъма навътре, а след подсушаването се обръщат с косъма навън. По-малките кожи могат да се изпънат с тънки летвички или жилави пръчки.

image
    Изпънатите кожи се сушат на проветриво, но засенчено място на три етапа:

  а)   Подсушаване: То се извършва при температура  25-27 градуса в продължение на 1-2 часа.


    б)   Същинско сушене: Извършва се при температура 30-31 градуса за около 8-10 часа.

    в)   Доизсушаване: При 27-28 градуда за около 1-2 часа.

    За времетраенето на всеки един от тези етапи имат значение сезонът и влажността на въздуха.

                                              Осоляване

      Кожите се осоляват само тогава, когато се налага да се запазят за по-късно обработване. Ако кожата ще се обработи веднага след одирането, осоляването и е излишно.

      Необходимото количество готварска сол е около 25% теглото (масата) им, т.е. на килограм сурова кожа - 250 г сол.

     Солта се посипва върху цялата вътрешна повърхност на кожата и се оставя да престои 7-8 дни.

     Кожите могат да се консервират не само чрез осоляване, но и със следващо сушене. В този случай е неоходима не 25%, а 15% сол от теглото им. След това се сушат по начина описан по-горе.


                           Опресняване на осолените кожи


     Опресняването на суровите кожи цели да им придаде определена влажност, която те трябва да притежават при следващата обработка - пиклирането.

     Опресняването става в дървени сандъци или корита. Количеството на водата, необходима за опресняването е в зависимост от теглото им ( 8 литра вода за 1 килограм кожа) . Освен това към всеки литър вода трябва да се прибавят по 20 - 30 грама готварска сол и 1 килограм натриев бисулфит. Кожите се опресняват в продължение на 16 до 35 часа при температура на водата 15 - 20 градуса, като често се раздвижват.

     След опресняването кожите трябва да бъдат меки и свободно да се  прегъват, ципата на гладката им страна да е хлъзгава, бяла със синкав оттенък, влакната и да са набъбнали и напоени с вода.



 





Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kojazatapiciraneceni
Категория: Бизнес
Прочетен: 48006
Постинги: 12
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930