Постинг
17.02.2014 12:51 -
Обработка на кожи при домашни условия
Автор: kojazatapiciraneceni
Категория: Рецепти
Прочетен: 7125 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.02.2014 21:49
Прочетен: 7125 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 24.02.2014 21:49
Консервиране на кожи
Сушене
За да се подготвят за консрвиране, одраните в разгънато състояние кожи се изпъват върху дървена повърхност или рамка, като се заковават с малки гвоздейчена с косъм, обърнат към дъската. Снетите в затворено състояние кожи се изпъват във форми , като в началото на сушенето се оставят с косъма навътре, а след подсушаването се обръщат с косъма навън. По-малките кожи могат да се изпънат с тънки летвички или жилави пръчки.
Изпънатите кожи се сушат на проветриво, но засенчено място на три етапа:
а) Подсушаване: То се извършва при температура 25-27 градуса в продължение на 1-2 часа.
б) Същинско сушене: Извършва се при температура 30-31 градуса за около 8-10 часа.
в) Доизсушаване: При 27-28 градуда за около 1-2 часа.
За времетраенето на всеки един от тези етапи имат значение сезонът и влажността на въздуха.
Осоляване
Кожите се осоляват само тогава, когато се налага да се запазят за по-късно обработване. Ако кожата ще се обработи веднага след одирането, осоляването и е излишно.
Необходимото количество готварска сол е около 25% теглото (масата) им, т.е. на килограм сурова кожа - 250 г сол.
Солта се посипва върху цялата вътрешна повърхност на кожата и се оставя да престои 7-8 дни.
Кожите могат да се консервират не само чрез осоляване, но и със следващо сушене. В този случай е неоходима не 25%, а 15% сол от теглото им. След това се сушат по начина описан по-горе.
Опресняване на осолените кожи
Опресняването на суровите кожи цели да им придаде определена влажност, която те трябва да притежават при следващата обработка - пиклирането.
Опресняването става в дървени сандъци или корита. Количеството на водата, необходима за опресняването е в зависимост от теглото им ( 8 литра вода за 1 килограм кожа) . Освен това към всеки литър вода трябва да се прибавят по 20 - 30 грама готварска сол и 1 килограм натриев бисулфит. Кожите се опресняват в продължение на 16 до 35 часа при температура на водата 15 - 20 градуса, като често се раздвижват.
След опресняването кожите трябва да бъдат меки и свободно да се прегъват, ципата на гладката им страна да е хлъзгава, бяла със синкав оттенък, влакната и да са набъбнали и напоени с вода.
Сушене
За да се подготвят за консрвиране, одраните в разгънато състояние кожи се изпъват върху дървена повърхност или рамка, като се заковават с малки гвоздейчена с косъм, обърнат към дъската. Снетите в затворено състояние кожи се изпъват във форми , като в началото на сушенето се оставят с косъма навътре, а след подсушаването се обръщат с косъма навън. По-малките кожи могат да се изпънат с тънки летвички или жилави пръчки.
Изпънатите кожи се сушат на проветриво, но засенчено място на три етапа:
а) Подсушаване: То се извършва при температура 25-27 градуса в продължение на 1-2 часа.
б) Същинско сушене: Извършва се при температура 30-31 градуса за около 8-10 часа.
в) Доизсушаване: При 27-28 градуда за около 1-2 часа.
За времетраенето на всеки един от тези етапи имат значение сезонът и влажността на въздуха.
Осоляване
Кожите се осоляват само тогава, когато се налага да се запазят за по-късно обработване. Ако кожата ще се обработи веднага след одирането, осоляването и е излишно.
Необходимото количество готварска сол е около 25% теглото (масата) им, т.е. на килограм сурова кожа - 250 г сол.
Солта се посипва върху цялата вътрешна повърхност на кожата и се оставя да престои 7-8 дни.
Кожите могат да се консервират не само чрез осоляване, но и със следващо сушене. В този случай е неоходима не 25%, а 15% сол от теглото им. След това се сушат по начина описан по-горе.
Опресняване на осолените кожи
Опресняването на суровите кожи цели да им придаде определена влажност, която те трябва да притежават при следващата обработка - пиклирането.
Опресняването става в дървени сандъци или корита. Количеството на водата, необходима за опресняването е в зависимост от теглото им ( 8 литра вода за 1 килограм кожа) . Освен това към всеки литър вода трябва да се прибавят по 20 - 30 грама готварска сол и 1 килограм натриев бисулфит. Кожите се опресняват в продължение на 16 до 35 часа при температура на водата 15 - 20 градуса, като често се раздвижват.
След опресняването кожите трябва да бъдат меки и свободно да се прегъват, ципата на гладката им страна да е хлъзгава, бяла със синкав оттенък, влакната и да са набъбнали и напоени с вода.
Гигантско опасно растение вирее на Витош...
Как да се предпазим от болести и да не п...
С какво ще трябва да се разделите през т...
Как да се предпазим от болести и да не п...
С какво ще трябва да се разделите през т...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 0